Journalist

Journalist in het Huis: Siska Martin

11 maart 2020
Auteur: Joran Backx
Foto:

Delen:

Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In de maanden november en december 2019 verblijft redacteur Siska Martin boven het Zuid-Afrikahuis.

Januari-februari 2020: Siska Martin

Siska Martin

Als geboren plattelander paste de functie als redacteur van Kontrei, wekelijkse landelijke aanvulling op Volksblad, Siska als een handschoen. “Ik zou kunnen schrijven over mensen die mij na aan het hart liggen en mijn passie voor pagina-indeling kunnen leven”, zegt Siska.

Als jonge, onervaren verslaggever begon Siska als waarnemer van Zululand in Empangeni. Daar werd ze onder andere tweede in de Sanlam Local Press-competitie in de sectie Nieuwsfoto’s. Daarna werkte ze voor het personeelsblad van het Department of Correctional Services, Nexus, waar ze de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika ervoer. In 1994 werd ze sportverslaggever bij de Northern / Northern Review, waar ze in 1996 werd geëerd voor haar bijdrage aan de sport. “Hier was mijn eerste kennismaking met pagina-indeling – een deel van mijn werk dat ik met veel passie geniet – toen ik verantwoordelijk was voor de overschakeling naar elektronische pagina-indeling.”

De functie van Kontrei-editor was een hoogtepunt in de carrière. Naast het schrijven van goed nieuws van het platteland, deed ze de paginalay-out zelf. “Tegenwoordig is Kontrei een klein deel van wat ik doe en ik geniet van de uitdaging om mijn vaardighedenpool uit te breiden door andere taken te leren.” Onderscheidingen die ik ontving op het Volksblad zijn onder andere als sub-editor van het jaar, de Hennie van Deventer Trophy en de Bart Zaaiman Trophy. Buiten haar werk is ze betrokken bij het levenscentrum van haar kerk. Siska houdt van quilten en andere ambachten, maak foto’s en kookt graag.

Liked it? Take a second to support Joran Backx on Patreon!

Meer nieuws

18 maart 2020, Intro
Editie Maart
Het Spectrum is ons online magazine, exclusief voro vrienden van het huis! In het Spectrum worden recente culturele, politieke en economische ontwikkelingen in Zuid-Afrika besproken. Zuid-Afrika Spectrum verschijnt vier keer per jaar. Deze maand speciale hoofdredacteur: Jamy van Baarsel.
11 maart 2020, Journalist
Journalist in het Huis: Siska Martin
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht.
2 maart 2020, Beeldbank
Berichten van het Studiefonds
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK
Amsterdam

020-6249318
info@zuidafrikahuis.nl

Openingstijden

N.B. Van 23 december 2019
t/m 3 januari 2020 zijn wij
gesloten i.v.m. onze wintersluiting

Maandag, dinsdag en
donderdag van 10 tot 16 uur

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons